Byliny jsou jednou z přirozených možností, jak posílit svou duševní pohodu, jak se posílit v těžkých životních obdobích nebo jak např. zmírnit psychickou nebo fyzickou nepohodu.

Byliny bych doporučila jako podporu psychického zdraví. Jako jedinou terapii deprese bych byliny nedoporučila, spíše jako podporu při jiných terapiích. Jejich užívání konzultujte s odborníky a pamatujte, že i s tímto přírodním darem je potřeba zacházet opatrně a užívat ho pomálu.

Mou nejoblíbenější bylinou je levandule. Levandule lékařská je velmi rozšířená bylina s širokým využitím. Mimo jiné se používá proti úzkostem a strachu, pro snadnější usínání, při migréně a někdy i u deprese.

Jedna ze známých bylin je Kozlík lékařský z jeho oddenku se dělá nejčastěji odvar nebo tinktura. Má příznivé účinky na nervové vyčerpání a přepracovanost, a pozitivně působí při úzkostech, bolesti hlavy a migréně. Jeho sedativního účinku se dá využít při potížích se spánkem, hlavně se využívá jeho narkotických účinků při usínání. Často se používá i do směsí s meduňkou nebo chmelem. Při jeho užívání buďte opatrní, a mějte na mysli, že zvyšuje účinky alkoholu a dalších narkotik.

Meduňka má sedativní a hypnotické účinky, takže se používá k navození spánku, také při bolestech hlavy a při stresu.

Heřmánek je velmi využívaná a známá bylina pro své zklidňující účinky, proto se využívá při úzkostech a k navození a prohloubení spánku.

Řimbaba se používá proti migréně, a má i mírně anxiolytický účinek a dá se tak využít při mírných úzkostech.

Pivoňky bělokvěté se v tradiční čínské medicině využívají při nespavosti.

Magnolie u nás nejsou příliš známé svými účinky na zdraví, ale v tradiční východní medicině se využívají pro jejich anxiolytické účinky při úzkosti a pozitivní vliv mají i na kognitivní funkce.

Mezi další byliny s pozitivním vlivem na naše psychické zdraví patří třezalka, rozchodnice, chmel, jinan, lípa, kotvičník nebo zázvor a kurkuma.

Ať už budete užívat jednu či více bylin, mějte na mysli, že nejsou všemocné, zvláště pak při střední či těžké depresi nebo jiném onemocnění nespoléhejte pouze na ně a zkombinujte je i s dalšími druhy léčby. Byliny jako součást udržení psychické pohody ale určitě doporučuju.